109,00 zł
Najważniejsze cechy:
Do wyboru dwa rodzaje ostrza (wybór po kliknięciu Dodaj do koszyka):
Tekst do ustawiania zdjec
Czas dostawy: 2-3 dni
Ten uniwersalny nóż z 13 cm ostrzem i z okrągłą rękojeścią należy do serii Clasico najbardziej przyciągającej wzrok wśród całej oferty hiszpańskiego producenta Pallarès. Noże te, o niepowtarzalnym i typowym dla regionu Katalonii kształcie, są cenione ze względu na swój wyjątkowy wygląd, doskonale hartowaną stal z wypukłym szlifem oraz wytrzymałe i trwałe rękojeści. Noże dostępne w dwóch wersjach: z ostrzem ze stali węglowej lub ostrzem ze stali nierdzewnej (wybór stali po kliknięciu Dodaj do koszyka).
Noże kuchenne Pallarès z rękojeścią z klasycznego bukszpanu* to najbardziej kultowy model marki. Zaokrąglona, trwała rękojeść z drewna z delikatnymi słojami i rzemieślniczą produkcją, sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowy, elegancki, a także praktyczny i precyzyjny w cięciu. Idealny do pracy w kuchni, a także jako wyjątkowy element nakrycia stołu.
Narzędzia z ostrzami 10, 11 lub 13 cm idealnie spisują się jako noże do steków: Brak ząbków sprawia, że cięcie jest czyste i nie szarpie mięsa, natomiast niezwykle ostre i szpiczaste ostrze łatwo poradzi sobie z krojeniem mięsa i steków o różnym poziomie wysmażenia.
*Bukszpan, z którego wykonana jest rękojeść jest krzewem długowiecznym, wyjątkowo wolno rosnącym i osiągającym wiek 300-500 lat. Pozyskuje się z niego jedno z najtwardszych rodzajów drewna wśród roślin występujących w Europie. Bardzo cenne drewno bukszpanu jest stosowane m.in. w rzeźbiarstwie, do produkcji szachów oraz wysokiej jakości instrumentów muzycznych.
Jak wspomina moja żona pochodząca z Hiszpanii: „pamiętam, że jako dziecko widziałam w moim domu scyzoryki (hiszp. navajas) i noże Pallarès. Mój ojciec używał ich w ogrodzie i pamiętam, że mój dziadek zawsze nosił jeden w kieszeni. Kiedy zaczęłam pomagać mamie w kuchni, odkryłam, że ona również używa noży Pallarès do prawie wszystkiego. Piękne drewniane noże, których nadal używa, i o które dba z dużą czułością”.
Noże wykonane ze stali węglowej, to częsty wybór entuzjastów ostrzy. Są bardziej wytrzymałe i pozostają ostre przez dłuższy czas niż noże ze stali nierdzewnej, ale bardzo ważne jest, aby wysuszyć je zaraz po użyciu i przechowywać w suchym miejscu. Nigdy nie wkładamy ich do zmywarki. Można również rozprowadzić kroplę oliwy/olejku kameliowego na ostrzu, jeśli nie będziemy ich używać przez jakiś czas, aby zapobiec pojawianiu się plam rdzy. Ostrza noży ze stali węglowej w sposób naturalny z czasem nieco ciemnieją, ponieważ tworzy się patyna, która jest częścią uroku tych noży. Dodatkowo, największą zaletą dla użytkownika, oprócz zachowania krawędzi, jest łatwość, z jaką można naostrzyć nóż ze stali węglowej. Ze względu na “prostotę” składu stali i fakt, że ma ona minimalną ilość nieregularności, może być ostrzona bez dużego wysiłku i może utrzymać właściwą krawędź przez długi czas.
Jeśli wolisz noże z ostrzem ze stali nierdzewnej, mają one dokładnie taki sam wygląd i są idealnymi nożami kuchennymi dla osób bardziej praktycznych, ponieważ są łatwe w pielęgnacji, nie rdzewieją i nie wymagają konserwacji, z wyjątkiem mycia ręcznego, aby zadbać o drewnianą rękojeść.
Noże Pallarès są lekkie, dobrze wyważone i mają bardzo przyjemną rękojeść, dlatego szybko stają się jednymi z najczęściej używanych narzędzi w każdej kuchni. Są cenione na całym świecie jako symbol noża z własnym charakterem, wykonanego w sposób rzemieślniczy. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach w Europie, Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii.
Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone
Przesyłka
Bezpieczne i szybkie płatności