foto

Nóż japoński vintage yanagiba 登録 仙蔵 作 Tōroku Senzō Saku stal nierdzewna 235 mm

239,00 zł

 

Opis:

 

- Yanagiba, tradycyjny japoński nóż do sushi i sashimi, idealny do

precyzyjnego porcjowania, krojenia w cienkie plastry, ściągania skóry
- Ostrze 235 mm ze stali nierdzewnej

- Nóż posiada urasaki

- Inskrypcja kanji 登録  仙蔵 作 Tōroku Senzō Saku

- Rękojeść drewniana

- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny

- Waga: ok.  g

- Długość całkowita 360 mm

- Made in Japan

- Nóż vintage, używany ze śladami użytkowania

- Nóż super ostry i gotowy do pracy

 

 

21 marca 2025

Yanagiba

 
Nóż Yanagiba, oprócz doskonałości w przygotowywaniu tradycyjnego sushi i sashimi, dzięki jednostronnemu ostrzeniu idealnie sprawdza się w precyzyjnym porcjowaniu, ściąganiu skóry oraz krojeniu w cienkie plastry. Japońskie noże Yanagiba to często prawdziwe dzieła rzemiosła, wytwarzane ręcznie w tradycyjnych kuźniach przez mistrzów kowalstwa z Japonii.
 
Inskrypcja kanji na nożu:

登録 Tōroku — oznacza “zarejestrowany”, jest to zarejestrowana marka, autentyczny produkt rzemieślniczy

仙蔵 Senzō— imię rzemieślnika

 Saku — oznacza “zrobione przez” lub “wykonane”.

 

Noże Yanagiba są używane głównie do krojenia filetów rybnych bez ości do dań Sashimi i Sushi, ale można ich również używać do filetowania małych i średnich ryb, a często są używane do zdejmowania skóry z ryb. Wąskie ostrze i stosunkowo ostry kąt ostrza noża Yanagiba to cechy, które znacznie zmniejszają wysiłek potrzebny do przecięcia składników. Podobnie jak w przypadku Sujihiki, długie ostrze pozwala na przecięcie ryby jednym ruchem pociągającym, od pięty do czubka.

 

Połączenie techniki cięcia, ostrego kąta ostrzenia i bardzo ostrej krawędzi pozwala na osiagniecie bardzo niewielkich uszkodzen komórek na powierzchni cięcia. Jest to szczególnie ważne w przypadku dań, w których ryba jest spożywana na surowo, ponieważ pomaga zachować oryginalny smak i konsystencję ryby.

 

Yanagiba w języku polskim można przetłumaczyć jako „ostrze w kształcie liścia wierzby”, co doskonale opisuje długie i smukłe ostrze noża w kształcie liścia. Podobnie nóż jest czasami nazywany Shobu, ponieważ ostrze przypomina liście irysa w kształcie włóczni.

 

Istnieje wiele regionalnych i przeznaczonych do specyficznych zadan odmian Yanagiba, w tym Fuguhiki, Kiritsuke Yanagiba, Takohiki i Sakimaru Takohiki. Jednak najczęściej używana jest Yanagiba w kształcie liścia, która pochodzi z regionu Kansai (Ōsaka) w Japonii. Yanagiba są produkowane w różnych długościach ostrza, zazwyczaj od 200 mm do 360 mm.

 

Inne produkty

Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone

Przesyłka

Bezpieczne i szybkie płatności