foto
139,00 zł
Opis:
- Yanagiba, tradycyjny japoński nóż do sushi i sashimi, idealny do precyzyjnego porcjowania, krojenia w cienkie plastry, ściągania skóry
- Ostrze 200 mm ze stali nierdzewnej (Yasugi Hagane)
- Inskrypcja kanji 濃州 孫六作 Nōshū Magoroku Saku
- Rękojeść drewniana dwa piny
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga:
- Długość całkowita 325 mm
- Made in Japan
- Nóż vintage, ze śladami użytkowania
- Nóż super ostry i gotowy do pracy
Nóż Yanagiba, oprócz doskonałości w przygotowywaniu tradycyjnego sushi i sashimi, dzięki jednostronnemu ostrzeniu idealnie sprawdza się w precyzyjnym porcjowaniu, ściąganiu skóry oraz krojeniu w cienkie plastry. Japońskie noże Yanagiba to często prawdziwe dzieła rzemiosła, wytwarzane ręcznie w tradycyjnych kuźniach przez mistrzów kowalstwa z Japonii.
Połączenie techniki cięcia, ostrego kąta ostrzenia i bardzo ostrej krawędzi pozwala na osiagniecie bardzo niewielkich uszkodzen komórek na powierzchni cięcia. Jest to szczególnie ważne w przypadku dań, w których ryba jest spożywana na surowo, ponieważ pomaga zachować oryginalny smak i konsystencję ryby.
Yanagiba w języku polskim można przetłumaczyć jako „ostrze w kształcie liścia wierzby”, co doskonale opisuje długie i smukłe ostrze noża w kształcie liścia. Podobnie nóż jest czasami nazywany Shobu, ponieważ ostrze przypomina liście irysa w kształcie włóczni.
Istnieje wiele regionalnych i przeznaczonych do specyficznych zadan odmian Yanagiba, w tym Fuguhiki, Kiritsuke Yanagiba, Takohiki i Sakimaru Takohiki. Jednak najczęściej używana jest Yanagiba w kształcie liścia, która pochodzi z regionu Kansai (Ōsaka) w Japonii. Yanagiba są produkowane w różnych długościach ostrza, zazwyczaj od 200 mm do 360 mm.
Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone
Przesyłka
Bezpieczne i szybkie płatności