foto

Nóż japoński vintage nakiri KAI ES900 stal szwedzka Sandvik 160mm

79,00 zł

 

Opis:

- Nóż vintage, używany ze śladami użytkowania

- Ostrze 160 mm ze stali nierdzewnej

- Rękojeść drewniana 3 piny full tang

- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny

- Waga: ok. 126 g

- Made in Japan

- Nóż super ostry i gotowy do pracy

 

Czas dostawy: 2-3 dni

 

22 listopada 2024

Nakiri

 

Tradycyjne japońskie noże Nakiri są doskonałe do krojenia ziół i warzyw. Ich prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca umożliwia krojenie w linii pionowej oraz stosowanie różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Jest popularny w całej Japonii i często używany przez domowych kucharzy do szybkiego i wydajnego siekania i krojenia warzyw i owoców. Staje się coraz bardziej popularny wśród wegetarian. W porównaniu do rękojeści w stylu zachodnim, lekka, tradycyjna japońska rękojeść noża Nakiri w stylu „Wa” przesuwa punkt równowagi noża bardziej w kierunku czubka, co sprawia, że nóż jest bardziej zwinny i precyzyjny.

 

Nakiri to dwustronnie ostrzona wersja noża Usuba, który zazwyczaj ma szlif jednostronny. Kształtem przypomina tasak, ale jego ostrze jest zazwyczaj węższe. Podobnie jak tasak, nie ma czubka i ma prostą lub lekko zaokrągloną krawędź tnącą. Mimo podobieństw, Nakiri to nóż dedykowany do krojenia warzyw, z cienkim i delikatnym ostrzem, które świetnie sprawdza się w uzyskiwaniu bardzo cienkich plasterków. Należy jednak uważać przy krojeniu twardych warzyw i nie używać go jako zastępstwa dla tasaka.

Inne produkty

Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone

Przesyłka

Bezpieczne i szybkie płatności