foto
89,00 zł
Opis:
- Tradycyjny japoński nóż Nakiri jest idealny do sprawnego krojenia i siekania warzyw, owoców i ziół, lekki i łatwy w codziennym użytkowaniu
- Ostrze 165 mm ze stali nierdzewnej, długość całkowita 295 mm
- Rękojeść drewniana
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 125 g
- Made in Japan
- Nóż vintage, ze śladami użytkowania
- Nóż super ostry i gotowy do pracy
Czas dostawy: 2-3 dni
Tradycyjne japońskie noże Nakiri są doskonałe do krojenia ziół i warzyw. Ich prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca umożliwia krojenie w linii pionowej oraz stosowanie różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Jest popularny w całej Japonii i często używany przez domowych kucharzy do szybkiego i wydajnego siekania i krojenia warzyw i owoców. Staje się coraz bardziej popularny wśród wegetarian. W porównaniu do rękojeści w stylu zachodnim, lekka, tradycyjna japońska rękojeść noża Nakiri w stylu „Wa” przesuwa punkt równowagi noża bardziej w kierunku czubka, co sprawia, że nóż jest bardziej zwinny i precyzyjny.
Nakiri to dwustronnie ostrzona wersja noża Usuba, który zazwyczaj ma szlif jednostronny. Kształtem przypomina tasak, ale jego ostrze jest zazwyczaj węższe. Podobnie jak tasak, nie ma czubka i ma prostą lub lekko zaokrągloną krawędź tnącą. Mimo podobieństw, Nakiri to nóż dedykowany do krojenia warzyw, z cienkim i delikatnym ostrzem, które świetnie sprawdza się w uzyskiwaniu bardzo cienkich plasterków. Należy jednak uważać przy krojeniu twardych warzyw i nie używać go jako zastępstwa dla tasaka.
Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone
Przesyłka
Bezpieczne i szybkie płatności