foto
279,00 zł
Opis:
- Tradycyjny japoński nóż Deba może pełnić funkcję tasaka oraz uniwersalnego noża szefa. Szlif jednostronny jest idealny do obróbki mięsa, drobiu i ryb.
- Ostrze 165 mm ze stali węglowej, długość całkowita 312 mm
- Inskrypcja kanji 登録 本光 謹合
- Rękojeść drewniana owalna, róg bawoli
- Waga: ok. g
- Made in Japan
- Nóż vintage, ze śladami użytkowania
- Nóż super ostry i gotowy do pracy
Czas dostawy: 2-3 dni
Japońska Deba, zwana również Hon-deba, jest tradycyjnie używana do czyszczenia i filetowania całych ryb, ale jest również powszechnie używana do rozkładania i przyprawiania drobiu i innego mięsa o małych kościach. Znaczna waga Deby jest pożądana, ponieważ przy odpowiedniej pielęgnacji solidna część pięty noża może być używana do przecinania lub siekania ości/kości znajdujących się u małych i średnich ryb oraz drobiu.
Deba jest powszechnie używana do przecinania głów ryb na pół. Deba nie jest jednak zalecana do rozdrabniania dużych kości i należy uważać, jak w przypadku wszystkich noży, aby nie narażać krawędzi ostrza na działanie sił bocznych (prostopadłych do głównej osi lub długości ostrza), ponieważ może to spowodować odpryski lub pękanie.
Grzbiet Deby zwęża się znacznie wzdłuż swojej długości, co oznacza, że końcówka noża jest na tyle cienka i wrażliwa, że użytkownik może poczuć, czy dotyka kości, czy nie. Jest to idealna funkcja dla noża używanego do filetowania. Zwężające się ostrze i mocna rękojeść Deba tworzą punkt równowagi, który jest wyśrodkowany na pięcie ostrza, co powoduje, że pokaźny nóż wydaje się znacznie bardziej zwinny, niż można by się spodziewać. Połączenie dobrego ogólnego wyważenia i cienkiej końcówki ostrza sprawia, że nóż jest zaskakująco dobry do wykonywania delikatnych prac.
Ponieważ kuchnia japońska wykorzystuje wiele różnych rozmiarów i gatunków ryb i owoców morza, Deba jest dostępna w wielu różnych rodzajach i rozmiarach. Kilka odmian Deby, w tym Mioroshi Deba (dosł. "filetująca deba"), Ai-deba i Aji-kiri lub Ko-deba (dosłownie: "mała deba").
Hon-deba są zazwyczaj dostępne w długościach ostrzy od 150 mm do 330 mm, przy czym rozmiar do 180 mm jest ogólnie zalecany dla domowych kucharzy, a większy rozmiar Deba jest zalecany dla profesjonalistów.
Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone
Przesyłka
Bezpieczne i szybkie płatności