Gyuto / Chef's knife
Gyuto to japońska wersja klasycznego zachodniego noża szefa kuchni, to podstawowe narzędzie każdego kucharza, idealne do siekania, krojenia i plastrowania. Długość krawędzi tnącej wynosi od 18 do 33 cm, co czyni go wszechstronnym narzędziem do krojenia warzyw w kostkę, porcjowania mięsa czy plastrowania wędlin. Jest to prawdziwy nóż wielofunkcyjny, który może wykonywać szeroki zakres zadań, może być używany z wieloma różnymi technikami cięcia i nadaje się do krojenia mięs, ryb, warzyw i owoców.
Szeroka głownia i lekko zaokrąglona krawędź tnąca umożliwiają zarówno krojenie prostym ruchem, jak i siekanie z wykorzystaniem brzuśca noża, co jest przydatne na przykład przy siekaniu ziół. Nóż Gyuto mniej efektywnie sprawdzi się w precyzyjnych zadaniach, takich jak obieranie czy carving, a także w sytuacjach wymagających bardzo wąskiego ostrza, jak wycinanie mięsa spomiędzy kości.
Ostrze japońskiego Gyuto jest zazwyczaj cieńsze i lżejsze niż w zachodnim "nożu szefa kuchni", a punkt równowagi Gyuto ma tendencję do przesuwania się nieco dalej w kierunku czubka.