Aragon nóż ze stali węglowej, hiszpański klasyk od Pallarès 13, 15 lub 20 cm 

od 89,00 zł

 

Najważniejsze cechy:

  • Wybór rozmiarów: ostrza 13, 15 lub 20 cm (wybór rozmiaru po kliknięciu Dodaj do koszyka).
  • Duża agresja cięcia: ostrze ze stali węglowej CX65 (twardość 59 HRC), bardzo wytrzymałe i niezwykle ostre.
  • Rękojeść wykonana z drewna bukowego, łatwy chwyt i dobre wyczucie.
  • Klasyczny, ponadczasowy design, ręczne wykonanie i ostrzenie.
  • Made in Spain.

Tekst do ustawiania zdjec 

Czas dostawy: 2-3 dni

 

19 grudnia 2024

Opis

 

Ten nóż kuchenny z serii Aragon firmy Pallarès posiada rękojeść z drewna bukowego oraz ostrze ze stali węglowej, full tang, czyli z pełnym trzpieniem. Długość całkowita 24 cm (ostrze 13 cm), 26 cm (ostrze 15 cm) lub 30 cm (ostrze 20 cm). Łagodnie zakrzywiony brzuch i spiczasty czubek nadają temu hiszpańskiemu klasykowi wyjątkowy wygląd. Zarówno węglowe ostrze, jak i drewno bukowe z wiekiem nabierają charakteru.

 

Ponieważ nóż wykonany jest ze stali węglowej, jest bardziej wytrzymały i pozostaje ostry przez dłuższy czas niż noże ze stali nierdzewnej, ale bardzo ważne jest, aby wysuszyć je zaraz po użyciu i przechowywać w suchym miejscu. Nigdy nie wkładamy ich do zmywarki. Można również rozprowadzić kroplę oliwy/olejku kameliowego na ostrzu, jeśli nie zamierzamy ich używać przez jakiś czas, aby zapobiec pojawianiu się plam rdzy. Noże ze stali węglowej w sposób naturalny z czasem nieco ciemnieją, ponieważ tworzy się patyna, która jest częścią uroku tych noży. Patyna, podobnie jak na klasycznych patelniach stalowych (np. francuskiej firmy De Buyer) może chronić nóż przed korozją wgłębną.

 

Największą zaletą dla użytkownika końcowego, oprócz zachowania krawędzi, jest łatwość, z jaką można naostrzyć nóż ze stali węglowej. Ze względu na “prostotę” składu stali i fakt, że ma ona minimalną ilość nieregularności, może być ostrzona bez dużego wysiłku i może utrzymać właściwą krawędź przez długi czas.

 

Noże kuchenne Pallarès

 

Jak wspomina moja żona pochodząca z Hiszpanii: „Pamiętam, że jako dziecko widziałam w moim domu scyzoryki (hiszp. navajas) i noże Pallarès. Mój ojciec używał ich w ogrodzie, a mój dziadek zawsze nosił jeden w kieszeni. Kiedy zaczęłam pomagać mamie w kuchni, odkryłam, że ona również używa noży Pallarès do prawie wszystkiego. Piękne drewniane noże, których nadal używa, i o które dba z dużą czułością”.

 

Noże Pallarès są lekkie, wyważone i mają bardzo przyjemną rękojeść, dlatego szybko stają się jednymi z najczęściej używanych noży w każdej kuchni. Są cenione na całym świecie jako symbol noża z własnym charakterem, wykonanego w sposób rzemieślniczy. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach w Europie, Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii.

 

Pallarès to hiszpańska firma rodzinna zajmująca się wytwarzaniem noży od 1917 roku. Noże Pallarès charakteryzują się rzemieślniczą produkcją, klasycznym designem, wysoką jakością użytych materiałów i doskonałym cięciem. Każdy nóż jest wykonywany i ostrzony ręcznie przez mistrzów rzemiosła.

Inne produkty

Copyright © 2025 A-NÓŻ Wszelkie prawa zastrzeżone

Przesyłka

Bezpieczne i szybkie płatności